Kyss

22.12.2020

Vad passar bättre när det är jultider än att lära hunden att "kyssa" dig, eller någon annan för den delen, på kinden/munnen. Vi får ju inte ha så mycket närkontakt med andra människor men hunden kan vi mysa loss med

Om din hund kan handtarget sen tidigare så kommer det här gå fort att lära in. Om inte så kan du ändå följa stegen. Om du vill att hunden ska hålla kvar sin nos och trycka den mot din kind så kan det vara lättare att lära hunden det beteendet i handen först. Se Handtarget.

Steg1. Sitt på golvet. Sätt en post it lapp i handen och håll ut den en bit ifrån kroppen och låt hunden nosa/dutta. Belöna och repetera.

Steg 2. Flytta successivt handen närmare ditt ansikte tills du tillslut provar att sätta post it lappen på kinden eller munnen beroende på vart du vill att hunden ska kyssa dig. Här lägger jag även in att jag pekar på lappen eftersom det är en signal jag vill ska följa med till slutbeteendet.

Steg 3. Lägg på din signal. Jag säger Kyss och pek gesten, men man kan såklart säga puss eller något annat. När hunden vet att den ska dutta på lappen och du lagt på din signal, testar du att ta bort lappen. Peka på kinden och säg Kyss.

När det funkar bra på dig själv kan du lära hunden att även kyssa andra genom att ha personen precis bredvid hunden, peka på denne och säg Kyss, belöna och beröm när hunden gör rätt.

God Jul & Gott Nytt År!