Hundträning - Handtarget

17.10.2019

Handtarget går lätt och snabbt att träna in och det är en superbra grundfärdighet för hunden att kunna.

Beteendet går ut på att lära hunden att dutta i din hand eller att följa den. Du kan använda handtargeten om du:

  • Vill att hunden kommer hela vägen in till dig på inkallning.
  • Vill lära hunden att följa dina händer, en grundfärdighet du behöver om du vill träna tex rallylydnad men är även super bra i vardagen när du behöver dirigera om hunden. Du kan då flytta på din hund med hjälp av handen istället för att använda ett spänt koppel då hunden ofta gör motstånd och istället drar åt andra hållet.
  • Du vill få till snygga avlämningar i apporteringen.
  • Vill börja träna in en nosfrys på din hund och använda som en markering i er sökträning. 

Du förstår säkert att du kan ha mycket användning av handtargeten och dessutom brukar hundarna tycka att det är roligt att träna in :) 

Hur man börjar:

  1. Förbered en godbit i din ena hand och sätt båda händerna bakom ryggen.
  2. Sätt sedan fram din tomma hand en bit ifrån hundens nos och när hunden duttar/nosar berömmer du och belönar vid den tomma handen. Det är ju där vi vill att hundens förväntan ska finnas. Repetera och träna gärna med både höger och vänster samt sätt händerna i olika lägen dvs fisk, fågel och mittemellan ;) 
  3. Här kan du om du vill successivt börja vänta ut en hårdare/längre dutt från hundens nos. Då belönar du inte på en gång när hunden duttar utan väntar lite. Det som brukar hända är att hunden blir lite frustrerad och duttar till lite hårdare och då fångar man det beteendet. Och när man sedan inte belönar det brukar hunden göra flera snabba duttar i handen och tillslut hålla kvar nosen. Det viktiga här är att du inte går för fort fram och kräver för mycket så att din hund ledsnar. Låt det ta den tid det tar. I filmen går det fort eftersom han redan kan det beteendet. 
  4. Nu vill vi att hunden ska få gå lite längre och böra följa för att komma åt och dutta i handen. Presentera handen och dra den sedan ifrån hunden så att den måste gå efter några steg. Börja med några få steg och öka sedan successivt. Här kan du även börja prova lägga in din inkallningssignal samtidigt som du presenterar handen om du vill få hunden hela vägen in när du kallar in den. 
  5. Om du vill få till fina avlämningar med hjälp av handtarget får du först träna på gripa och hålla fast som finns med i föregående blogginlägg. Repetera det några gånger samt handtargeten separat. Testa sedan att ge hunden ett föremål och sätt fram handen. Beröm och belöna om hunden sätter föremålet i din hand. Såhär i början kan man få vara snabb att förstärka och sedan successivt öka på hunden uthållighet i att inte släppa. 

Lycka till!