Tjuv & Polis

29.01.2021

Föreställ dig att du och din hund går i skogen. Hunden är uppslukad av alla dofter och strosar runt med nosen i backen, säker på att du ändå befinner dig bakom. Eller? Någonstans längs med stigen har du smugit av och du har bara en enda uppgift -att överlista hunden och inte låta den fånga dig. Lycka till 😉

Tjuv och polis är en lek som går ut på att du är tjuven som ska försöka smita från hunden som är polis, och om det inte är så att man har en väldigt självständig individ så får man en hund som har superkoll på minsta lilla steg man tar. Många gånger är det vi ägare som är "polisen" och talar om för hunden vad den ska göra och "jagar" den. Här är det däremot helt ombytta roller.

Jag har två varianter som jag kör med. En där jag tyst smyger iväg och en där jag först, typ skriker till eller ljudligt drar in luft som om jag just blivit rädd för något. Den senare varianten använder jag när Hector får upp ett spår som jag ser att han vill följa. Jag gör då alltså en klassisk betingning. Färska spår eller synen av ett vilt djur = matte blir "rädd" och springer som en tok, vilket har gjort att han ibland går ner i spåret, tar något steg och sedan tvärvänder och springer mot mig innan jag ens hunnit dra mig ifrån honom. Mot slutet av promenaden kan jag även se på honom när det är ett djur i närheten och han går lös för då kommer han självmant in i ett fot gående och lämnar inte min sida. Men det gäller att man fortsätter att vara alert och läser hunden, framförallt om man har en som gillar att jaga.

Jag ska dock påpeka att det kan behövas en hel del annan träning också som kombineras med den här leken för att få en följsam lös hund, men den kan verkligen göra underverk i sig. Samt att om du känner dig tveksam, om du märker att hunden blir väääldigt intresserad av något annat, så kan det vara bättre att koppla upp hunden och fortsätta leken på något annat ställe.

Till en början kan du göra något ljud när du sticker iväg för att få hunden att hålla mera koll på dig. När den väl gör det kan du tyst försöka smyga iväg från den. Jag kan även först smyga och när Hector ser det så tok springer jag och sen kan vi busa och skoja när han kommer ifatt mig. För något annat de brukar lära sig, är att de hör när man börjar smyga och inte går som vanligt längre. Hunden skärper sinnena till max.

Det som är viktigt i leken är att du faktiskt leker. Smyg och spring som om du menar det för då kommer hunden anstränga sig för att få tag på dig. Börja gärna i ett längre koppel eller i en lina innan du släpper hunden helt lös. Vi har såklart ett ansvar för vår hund och ingen, varken människa eller vilda djur, får komma till skada eller bli skrämda. Har du en tomt så kan du även börja där.

Så försök överlista vovven, smyg in bakom ett träd eller spring rätt in i skogen och när du ser att hunden är efter kan du försöka finta den. Många hundar tycker att den här leken är vansinnigt rolig och på köpet kan du få en mer följsam hund. Ett annat plus är att man själv får lite konditionsträning 😉

Lek, ha roligt och ta hand om varandra!

Lycka till!