Skaffa en leksakshund istället!

06.06.2015

Det är 6 juni, nationaldagen. Folk samlas på torgen och många har sina hundar med sig. Social och miljö träning är kanon vid tillfällen som detta. Men det gör ont i mig, för när jag ser mig omkring så kan jag se de där bittra ansiktsuttrycken lite överallt. Bittra irriterade blickar som kastas mot deras fyrbente vid sidan om. Jag kan se det direkt på dem, om det är en hundtränare eller en bitter diktator.

En ung tjej passerar mig med en ganska stor blandras vid sin sida. Den har en halti på sig, ja du vet en sån där som man fäster kopplet under hakan på hunden. Personligen har jag inget emot dem, det kan behövas ibland för att orka hålla en stor hund. Dock ändå inget "istället för träning" redskap. Men den här hunden är hårt hållen. Kanske är hon rädd att den ska göra något dumt för kopplet hunden har att röra sig i är ca 10 cm. Detta gör att så fort hunden kikar på något genom att vända på huvudet så stramas kopplet åt vilket ägaren ser som en "protest" och rycker till. Hunden blir tvungen att titta rakt fram hela tiden. Det hugger till i mig när jag ser när de promenerar iväg framför mig. Hon ser definitivt bitter ut, kanske lite kall också.

På ett annat ställe skäller en hund för att husse sitter på andra sidan staketet, han tar sig en öl på en uteservering. Den får en hård blick och ett hotande finger till svars. Jag undrar vad som händer om hotet inte uppfattas av hunden, vad är nästa steg? Det verkar dock som den förstod hotet med tanke på den låga kroppställningen. Kanske vet den vad som väntar om man inte gör som husse säger. Återigen med tanke på hundens reaktion så kan jag bara tänka mig.

På stora torget har en stor folksamling ställt upp sig för att lyssna på tal på scenen där framme. Här måste du som hund sitta lugnt och tyst. Du vet vara en "fin" hund och inte en sån där ful en. Ja du vet dom som inte sköter sig det är fula hundar det. Min blick dras till ännu en tjej med sin lilla fralla. Den vill inte sitta utan vill hellre stå och kika runt. Ha lite koll på läget. Detta är dock inte matte nöjd med. Hon vill att den ska sitta. När inte hunden lyssnar på hennes tjat tar hon ett stadit grepp om nackskinnet och trycker sedan ner baken i backen. Jag passerar henne med en klump i magen. Definitivt inte hundträning. Och hennes blick, ja irriterad, bitter och hård.

Jag har sett många glad hundar idag också det har jag men de här fastnade i mitt huvud. Jag undrar om det bara handlar om okunskap att dom inte vet bättre eller om de är som vissa andra jag stött på. "Man ska visa vem som bestämmer", den typen av människa eller diktatorer som jag kallar dem. Frågan är varför? Varför behöver vissa människor känna den där makten och skaffa sig respekt genom att hota och ta till våld när det har bevisats så många gånger att det går alldeles utmärkt att faktiskt träna en hund genom motivation till allt vi vill att den ska göra. Allt går att träna med en belöningsbaserad träning. Men varför är bestämmande biten så viktig? Hur skulle förresten det kunna ändra på hundens känslor? Är hunden rädd, arg, osäker, glad mm och agerar där efter, hur ska det "felaktiga beteendet" kunna försvinna bara för att jag talar om för hunden att nu du, nu är det jag som bestämmer här annars åker du på stryk. Hunden kommer fortfarande ha samma känsla efter hotet men vågar förmodligen bara inte visa det.

Hur lång är det ok att gå bara för att få en hund som lyder via hot? Vart går egentligen gränsen för misshandel? Att rycka hunden i skinnet, sparka eller kicka som det heter så fint nu för tiden, trycka ner den i marken och kanske sätta sig på den. Hur viktig tycker man då att hunden är egentligen? En bit av en låt dyker upp i mitt huvud i skrivande stund "Man skadar inte den man älskar, vilker du faktiskt säger att du gör" Om detta var ett barn skulle det vara ok att nypa, "kicka" eller kasta ner barnet i marken när barnet gråter i mataffären för att den inte får en glass. Ja men det är klart du måste visa vem som betämmer i ett sånt läge, ungen kanske tar över ledarskapet annars!

Vet du vad? Vi kräver en hel del av våra fyrbenta vänner. Skäll inte på folk men gärna om det är någon som jag vill skrämma som jag upplever hotfull. Du får inte vakta och vara otrevlig när mina nya vänner kommer hem till oss men vakta gärna om det kommer tjuvar. Sno inte mat från bordet men ta gärna när jag bjuder annars är du ju knäpp. Du ska vara trevlig mot barn även om de är hotfulla och elaka mot dig, helt ok va? Du ska vara lugn men samtidigt ha mycket driv och vilja när jag vill. Hanteringen måste du klara av som att bli fasthållen så jag kan klippa av klorna på dig och du får absolut inte protestera hur obehagligt du än tycker att det är för du vet, det är ju jag som bestämmer. Jag undrar vad en mamma skulle säga som går till tandläkaren med sitt barn som har tandläkarskräck och tandläkaren trycker ner barnet i stolen och skriker NEJ rätt i ansiktet när barnet får panik. Hmm jag undrar om tandläkaren ens skulle ha jobbet kvar då.

Du kan alltid välja att antingen säga Nej till hunden när den gör något fel eller säga Bra till den innan det blir tokigt. Du kan välja mellan att bestraffa din hund när den gör fel eller välja att belöna och berömma innan beteendet du inte vill ha dyker upp. Det finns alltid bra beteende det är dock du som väljer vad du vill se. Det roliga är att det tar samma tid. Så det är upp till dig att bestämma vilken sorts relation du vill ha. Vill du vara en vän för livet som ställer upp och hjälper till och stöttar när det blir svårt och jobbigt eller vill du vara en diktator som bestämmer precis allt och hotar för att få som du vill och samtidigt få en taskig relation till din hund? DU bestämmer. Men skyll inte på hunden om du väljer diktatorn. Precis som det finns människor som inte tar någon skit så finns det också hundar.

Till er bittra människor där ut som inte vill att hunden tar några egna initiativ utan sitter/ligger och går lugnt och fint i kort koppel vid din sida dag ut och dag in och bara väntar på nästa kommando. Ett tips skaffa en leksaks hund kanske en sån där på hjul om du vill att den ska vara lite mer medgörlig.

Själv gillar jag att känna att jag umgås med en levade varelse och att få både ge och ta. Jag vill skratta med min hund, klura på hur jag ska underlätta för honom i livet och framför allt vara en som förstår och respekterar honom för den han är. Även hans "fel" och brister".

Du väljer. Vill du vara en bitter och hård människa när du umgås med din hund eller vill du njuta av livet tillsammans?

Man skadar inte den man älskar <3