Sätt mål tillsammans med hunden

29.12.2022

December månads övning är att ta fram penna och papper, eller skriva i telefonen om du hellre vill det, och sätta mål för 2023. 

Ett mål ska vara något konkret, något mätbart. Vill jag tex ha en bättre relation med min hund måste jag först definiera vad en bra relation är för mig. Hur ska du annars kunna veta när ni uppnått målet? En hjälp på traven kan vara att du frågar dig - Hur kommer vår vardag se ut när vi har en bra relation? Hur mår vi? Vad gör vi? Osv.

Vad önskar du att du och din hund ska få uppleva nästa år? Är det tex:

  • Att resa och uppleva nya platser tillsammans?
  • Prova på någon form av tävling eller avancera om ni redan har startat?
  • Lära er något nytt? Prova på en ny aktivering?
  • Komma tillrätta med ett problem som hämmar er vardag? 
  • Hitta likasinnade att träna med?
  • Hitta en kompis till din hund? 

När du har bestämt ditt mål - skriv ner det, och sedan ska du bryta ner målet i mindre delmål som du kan checka av. Säg tex att du vill komma till rätta med ett visst problem, då kan din första fråga till dig själv vara - har jag all kunskap/information som jag behöver? Om inte, vart kan du få den? På nätet? I böcker? Hos en hundtränare? När du har svaret på frågan har du också ett eller flera delmål, tex ta kontakt med Sigge på Sigges Hundträning.

När du fått informationen du behöver kan du lägga upp en träningsplan eller be någon hjälpa dig med det, då blir även det ett delmål. Ju noggrannare planering du har desto lättare kan det kännas att nå sitt mål. Däremot så beror det här också på hur du är som person. Får du ångest och tänker - det där låter så jobbigt så det struntar jag i - då behöver du kanske inte vara så detaljerad. 

Jag tror ändå att ett bra första steg är att veta vad man vill och skriva ner det någonstans, och då och då titta på målet och påminna sig. Då tror jag att man inte måste göra aktiva val hela tiden för att komma dit man vill, man kommer undermedvetet kommer röra sig åt rätt håll. 

Har du svårt att närma dig ditt mål trots att du gjort en bra plan med delmål som går att checka av? Då kan du behöva fråga dig varför du vill nå målet? Och om det här varföret inte är starkt nog för dig, inte betyder tillräckligt mycket, då har du förmodligen satt fel mål. 

Jag skulle tex inte kunna tävla bara för att vinna priser och titlar. Det skulle aldrig kunna motivera mig att lägga ner så mycket tid och energi på träning som jag faktiskt gör. Men däremot att bli en bättre hundtränare, få utvecklas och lära mig mer och sedan dela med mig av kunskapen, och framförallt ha roligt med Hector och känna att vi utvecklas som ett team - det är ett starkt varför för mig. 

Känner du att du behöver ha någon att bolla med så får du gärna slänga iväg ett mail så svarar jag så fort jag kan. 

Lycka till!