Mental aktivering

04.12.2019

Mental aktivering är minst lika viktigt att få till i hundens vardag som den fysiska. Det är svårt att trötta ut en aktiv hund med bara promenader men om vi lägger in mental aktivering så kan hunden bli trött på riktigt. Blir det dessutom en kombination av dem så får du en mer harmonisk och lugnare hund.

Hur mycket man behöver aktivera sin hund beror lite på ras och individ men jag anser att alla hundar har rätt till minst 1 timmes promenad om dagen total tid. MINST!

 Anders Hallgren gjorde en studie på hundar som visade att individer som vilar 20 timmar eller mer per dag har större benägenhet att utveckla problembeteenden än hundar som vilar 20 timmar eller mindre. Det är inte ovanligt att hundar får sova 22-23 timmar om dygnet och då är det inte så konstigt att de har överskottsenergi och utvecklar problembeteenden eller bara blir as jobbiga 😉

Så hur kan vi då få in mer mental aktivering i vardagen? Jag brukar säga - låt hunden jobba för sitt käk! Mina hundar får lite mat i matskålen, för de vill hemskt gärna ha lite där också men mestadels får de jobba för den. Jag tar med mat på promenaderna och belönar olika beteenden med den och på så vis får hunden anstränga sig för att få sin mat och dessutom bli lycklig och harmonisk på köpet. För när man tränar hund så går det åt en hel del "godis" vilket gör att många struntar i att ge eller är alldeles för snåla med belöningarna för att det går åt för mycket, och då är det faktiskt rätt så dumt att låta hunden äta upp alla dessa foderkulor (om du ger torrfoder) på typ 20 sekunder när du kan få till en massa belöningstillfällen istället. Samtidigt kommer du träna din vän till att bli den hund som du vill att den ska bli. Så när vissa hundägare vägrar att belöna sina hundar av någon sorts principsak kan jag inte låta bli att undra varför det tar emot så att ge hunden något för att den anstränger sig och försöker sköta sig på promenaderna, när den kan få en hel skål med mat för att den typ sitter hemma i köket i några sekunder. Nej det där har jag faktiskt inte fått grepp om, men jag antar att det är en annan diskussion. 

Tillbaka till ämnet -hur kan vi då aktivera hunden mentalt?

  • Man kan som jag nämnde tidigare lägga in träning på promenaderna - då händer det roliga saker runt dig och hunden blir mer följsam + att du får in en bra kombination mellan den fysiska och mentala aktiveringen. Pauserna i träningen blir dessutom naturliga. Det kan vara allt från vardagslydnad, rallylydnad, lydnad, tricks och konster, balans på stenar/stubbar/parkbänkar, söka kottar, leksaker, familjemedlemmar mm.
  • Du kan spåra med hunden - vilt, personspår, godis spår mm.
  • Träna sök tex Nosework, kantarellsök, specialsök med kong eller bara lära hunden att söka tex te. Vill man inte gå kurs finns det en hel del klipp på youtube som visar hur du börjar.
  • Låt hunden söka sin mat utomhus på en gräsmatta, peta in maten i ett träd så hunden får söka både högt och lågt mm. Det här tar ingen tid alls för dig att göra och medan hunden söker kan du passa på att göra annat som du behöver göra utomhus.

Och är det så att du har ont om tid, det är dåligt väder ute och du vill inte vara ute mer än nödvändigt så kan du se till att hunden får en sökutmaning inomhus istället. Den här varianten brukar mina hundar få göra den här tiden på året när det är mörkt när de ska äta middag. Annars äter de den på en varsin gräsmatta. 

För den här övningen behöver du inga dyra aktiveringsleksaker och det tar bara någon/några minuter för dig att förbereda. Medan det tar allt från 20-40 minuter för hundarna att pyssla med och jag kan lova att de är nöjda efteråt. 

Det här är inget som ska ersätta de dagliga promenaderna utan det ska läggas in som komplement.

  • Plocka fram ett gäng filtar eller gamla handdukar som du inte är rädd om, typ 5-6 stycken eller mer lite beroende på hur stor din hund är och hur van den är att söka och jobba. Ju större filt/handduk du har desto mer brukar hundarna få kämpa. 
  • Lägg ut filten på golvet så att den här helt utvecklad. 
  • Lägg på några matbitar på ena halvan av filten.
  • Vik sedan över halvan som saknar mat så att den täcker matbitarna du nyss lade på och lägg på nya.
  • Vik igen och repetera med matbitarna tills du inte kan vika mer. 
  • Om du vill lägga till en försvåring som kan vara rolig att blanda med de här filtarna så kan du göra en knut som hunden får lösa upp. Tänk dock på att göra det enkelt för hunden i början så att den inte ger upp. 
  • Lägg ut några matbitar över hela filten och rulla sedan ihop den. 
  • Gör sedan (till en början) en lös knut som hunden får jobba lite med, men den ska ändå vara ganska lätt att få upp. 

Försvåra genom att vika på olika sätt, kanske har du ett jätte bra sätt att vika på som gör att det blir lite klurigare för hunden. Jag brukar även använda mig av riktigt stora och tunga filtar som gör att det blir lite jobbigare. Öka på antalet filtar/handdukar och kanske kan du även gömma dem så hunden måste leta upp dem först. 

Lycka till och ha det så skoj tillsammans, och kom ihåg - det är lika viktigt för hundarna att få en meningsfull vardag som det är för oss <3