Livskvalité även för den äldre hunden

03.08.2016

När våra älsklingar börjar bli gamla kan det vara lätt hänt att man tar för givet att hunden inte orkar så mycket längre. Tyvärr så resonerar vissa att eftersom hunden kommit upp i en viss ålder så behövs inte en aktiv vardag längre.

Med ålderdom kan stelhet och krämpor komma och det kan då vara lätt att tro att hunden bara behöver vila och ta det lugnt under sin sista tid här på jorden. Men jag tror, har dock ingen vetenskaplig forskning i ryggen, att om det slutar hända saker på dagarna, det blir samma runda varje dag som det inte händer något på, hunden behöver inte göra något för att använda huvudet, kroppen går på sparlåga och behöver inte ansträngas nämnvärt - då tror jag att man blir gammal rätt fort. Ålder är bara siffror på ett papper och behöver inte säga något alls egentligen utan det är när vi blir gamla i kropp och knopp som det börjar märkas.

En gammal hund som är stel kan också behöva röra på sig men kanske att flera korta promenader är bäst på ett mjukt underlag så som i skogen. Att hoppa upp på låga stockar och stenar, lyfta benen ordentligt när man går i blåbärsris är inte farligt utan snarare bra för kroppen om det görs efter hundens förmåga. Att nosa rätt på sin mat 15-20 minuter om dagen kan göra dagarna roligare. Även att få göra roliga vardagslydnads moment för bra belöningar behöver inte heller vara helt fel för livskvalitén. Det din hund tyckte var super skoj när den var ung tycker den säkert är skoj idag med men det kanske bara går lite långsammare.

Min lilla mellanpudel fyller 12 år i december. Han är en glad liten herre som älskar vad livet erbjuder. Jag har varit väldigt noga med att aktivera både kropp och knopp och det håller honom fin i kroppen och ung och pigg i sinnet. Vi är ute och går aktiva promenader från 1,5 - 2,5 timme om dagen och med aktiva promenader menas att balans och hjärngympa är inblandat. Att hoppa upp på saker och balansera är toppen, att få söka och bara få träna olika moment är det bästa som finns. Det har dessutom gett honom ett bra självförtroende. Jag har sänkt kraven för jag kan inte jämföra homom med hur han var när han var ung utan vi lever här och nu och tar dagen lite som den kommer och gör saker för att det är kul.

För dryg ett år sedan höll jag på att fölora honom och det fick mig att förstå att jag inte ska ta honom för given och hur viktigt det är för mig att kunna ge honom det bästa livet som jag kan erbjuda. Jag har insett att det inte är det viktigaste att han går mitt i spårkärnan när vi går spår eller att han går fritt följ och håller snygg position och en konstant ögonkontakt, nej det viktigaste är att han har kul att han njuter av livet och känner att varje dag ger honom något. Pedant med sån träning kan jag vara med nästa vovve ;)

Så fundera om du kan förbättra vardagen för din gamla hund. Vad älskar din hund att göra? Jag förstår såklart att äldre hundar behöver vila och vill sova men däremellan kan man hitta på roliga saker tillsmmans som förgyller vardagen.

Tips:

  • Lägg ett spännande spår till hunden. Det behöver inte alls vara komplicerat. Dra ett märgben, korv, leksak eller lägg ut godisar i ett spår och låt hunden gå.
  • Utmana hunden att sätta upp tassar eller hoppa upp på föremål. Tänk på höjden! Är hunden stel och har ont kan du behöva prata med en fysioterapeut och få tips och råd för vad som kan passa din hund. Simning är skonsamt och bra. Även balans bollar kan användas om man vill hålla på inomhus.
  • Låt hunden söka sin mat i trädgården en gång om dagen. Under regniga dagar eller under den kalla delen av året kan du gömma i hela huset eller bara i ett rum. Använd fantasin och låt hunden jobba för sin mat.
  • Börja med klickerträning. Klickerträning går ut på att hunden måste tänka mycket själv och det håller hjärnan igång. Köp en bra bok eller gå en kurs så kan ni komma igång. Även om ni kanske inte har någon direkt nytta av det du lär så har ni roligt under tiden. Eller så ser du till att lära in något du har användning av! Det kan ta lite tid med äldre hundar innan de faktiskt börjar tänka och prova sig fram om man inte kört denna typ av träning innan. Men allt går!
  • Gå promenader på nya ställen som både du och din hund uppskattar. Hittar ni något mysigt ställe kan ni sätta er och ta en fika. Kanske har din hund en hundkompis som kan följa med? Även om hundarna inte leker så kan de uppskatta varandras sällskap.
  • Gå en kurs, skit samma om hunden kan redan - utmana instruktören och be i så fall om försvåringar.
  • Massera hunden, det är skönt för kroppen och det stärker bandent mellan er ännu mer. Det behöver inte vara så avancerat, långa lugna strykningar över kroppen kan du komma långt med. Annars kan du gå en kurs eller läs en bok om ämnet!
  • Sista tipset - när hunden blir äldre kan det vara bra att gå och kolla hälsan hos veterinär kanske vartannat år eller en gång om året. Det kan det vara värt. Kanske behöver din hund ett kosttillskott, ett annar foder, hur ser värden på lever och njurar ut och hur är det med hjärtat? Du kan upptäcka saker i tid vilket kan förlänga hundens liv ytterligare.

Ha det så skoj med din gamling och se till att ta vara på tiden som ni har tillsammans!