Lilla klickerskolan

09.01.2020

Klickerträning är en träningsmetod där vi fokuserar på vad vi vill ha, vad vi vill att hunden ska göra och belönar för det. Man kan träna vardagslydnads moment men också mer avancerade beteenden där man vill gå in och peta i detaljer. Då är klickern verkligen perfekt!

Klicker är en liten plastdosa med en metallplatta i. När du trycker på dosan avger den ett klickljud. De finns klickers som låter ganska högt och de som har ett lite lägre ljud. De med lägre ljud är att rekommendera om du har en hund som är känslig mot ljud. Jag har faktiskt träffat känslig hundar som tycker att klickljudet är läskigt. 

Tanken med klicker är att du blir väldigt precis i din träning och på så vis blir det tydlig för hunden vad vi vill att den ska göra. Blir du tydligare med din träning kommer det också gå fortare för hunden att lära sig.

Klickern är associerad med en belöning till exempel en godbit eller leksak och när du klickar vet huden att det var just det där beteendet som var rätt, till exempel att slå ner rumpan i backen, och det kommer leda till en belöning. Har du inte tänkt att belöna hunden, så klickar du helt enkelt inte. Klicket ska ALLTID betyda belöning. Slutar du belöna så kommer så småningom klickern sjunka i värde tills den inte betyder något alls för hunden längre. 

Jag använder klicker när jag ska lära in beteenden. När beteendet sedan är befäst och hunden kan det på signal så tar jag bort klickern. 

Fördelen med klicker är att du inte måste vara lika snabb med att ge hunden sin belöning som när du tränar utan klicker. Tränar du utan behöver du fånga rätt beteende och ge godbiten precis när hunden gör rätt men om du tränar med klicker så kommer hunden veta att aha där gjorde jag rätt och jag kommer få en belöning för just det beteendet, och då gör det inget om de dröjer 2 sekunder innan godbiten kommer. 

Du kan även ha en verbal signal som fungerar på samma sätt som klickern. När jag inte har klickern med mig säger jag "Yah!" vilket betyder samma sak som klicket. Nackdelen med ett ord är att det kan låta olika beroende på vilket humör du är på. Klickern låter däremot alltid likadant. 

Det som kommer krävas av dig, lite beroende på vilka beteenden du vill träna in, är att du planerar din träning. Vi behöver lägga upp träningen i så pass många och små steg att hunden kan lyckas och så att vi når målet, det vill säga att hunden utför beteendet så som vi tänkt oss. Samt att du har bra tajming på ditt klick. Det du klickar för är det du kommer få. 

 För att hunden ska kunna associera klickern med en belöning måste vi först klicka in hunden. Det gör du såhär:

  • Ha klickern i din ena hand och godbitar antingen i din andra hand eventuellt bakom ryggen eller ha dem lättillgängliga i en godisväska eller i fickan.
  • Klicka och ge direkt en godbit till hunden. Klick= godis.
  • Repetera ca 10 gånger, ta en liten paus. Kör 10 gånger till.

Nu börjar hunden få ett litet hum om att när det där klickljudet hörs så kommer jag få godbitar, och sedan är det så att klickern kommer fortsätta betingas in varje gång du tränar. Så ju mer du tränar och dessutom har en belöning som hunden tycker mycket om, desto högre värde kommer klickern att få.

Testa nu med ett beteende som hunden redan kan bara för att du ska få öva på din tajming med klickern. Be hunden till exempel att sitta och så fort du ser att hundens rumpa hamnar i backen klickar du och belönar. Ge en frisignal till hunden så att den vet att den får resa på sig och repetera sedan.

Vissa tycker att det kan vara bökigt att hålla både koppel och klicker, att kolla på hundens beteenden och så ska man hålla reda på godiset också. Saken är den att ju mer du håller på desto enklare kommer det att bli. Tillslut kommer det gå av bara farten utan att du ens behöver tänka på att du ska klicka och leverera en belöning. Du kommer kunna hålla fullt fokus på hunden och vilka beteenden den bjuder på, jag lovar 😉 

Kör igenom några fler beteenden som din hund kan, till exempel ligg, tass, klicka för slakt koppel mm. Som sagt ju mer du tränar desto bekvämare och bättre kommer du bli. Du kommer så småningom också se på hundens blick att den lyser upp av glädje så fort den hör klickerljudet!

Lycka till!