Leksaksberget

25.08.2023

I den här leken lär vi hunden att vara engagerad i det som vi vill att den ska vara engagerad i. Vi kan också öka värdet på leksaker och på så vis göra hunden mer lättbelönad. Det här är en övning som jag ibland värmer upp med innan Hector och jag kör ett träningspass.

Att leka tillsammans har en massa fördelar. Leken stärker relationen, man kan skapa regler på ett trevlig och roligt sätt och kanske det bästa av allt - när vi leker frigörs endorfiner som skapar lyckokänslor, det vi lär hunden med lek som belöning har därför också lättare att fastna.

Börja i en lugn och störningsfri miljö. Om du har en hund som är ganska enkel att leka med kan du slänga ut flera leksaker på golvet och börja sedan busa med en av dem. När hunden engagerar sig och ni lekt ett litet tag släpper du leksaken, tar tag i en ny och försöker få igång hunden på den istället. Jubla och lek glatt när hunden väljer den nya leksaken och jobba er sedan igenom resten av leksakerna. 

Har du en hund som är lite mer svårflirtad och kanske bara har någon enstaka favorit kan du göra såhär istället:

Stoppa hundens absoluta favoritleksak i fickan. Jobba igång hunden med en leksak som är sisådär rolig och när hunden engagerar sig, även om det blir en kort stund, så är du snabb att belöna hundens engagemang genom att dra fram favoritleksaken och lek med den.

När vi tränar såhär ökar vi värdet på den tråkiga leksaken och den kommer så småningom betyda mer för hunden för att den är förknippad med den roliga, trots att du efter ett tag inte ens kommer behöva ge hunden favoriten. 

Har du en hund som är riktigt svår att få igång med leksak kan du istället ge hunden en smarrig godbit som belöning för att den engagerar sig i leksaken. Efter ett tag kommer du inte behöva ge en godbit längre. Jobba er igenom flera leksaker som du vill höja värdet på.

Om hunden slutar att engagera sig när den ser att du är på väg att ta upp favoritleksaken eller godbiten så ger du inte hunden det den vill ha. Få igång den igen och försök tajma genom att ge det hunden vill ha medan den engagerar sig.

Tips när ni leker

Använd en längre mjuk leksak som bjuder in till kamp eller knyt fast ett snöre i leksaken så att du kan dra den på backen från hunden. Få hundar tycker om att leka om vi trycker upp leksaken och viftar med den framför nosen på dem, att dra dem ifrån hunden skapar som regel mer intresse. En lång leksak eller en med snöre skyddar också dina händer från hundens tänder och hundar som är lite försiktiga av sig kan känna sig tryggare om vi inte är så nära.

Att låta hunden jaga en godbit i din hand, brottas och springa tillsammans är också att leka. Lås dig inte vid exemplen i den här texten, laborera fritt och se vad ni tycker är kul och fundera om det är någon lek eller leksak du vill höja värdet på.

En hund som har lätt för att gå upp i varv kan man leka lite kortare stunder med och varva med att den ska vara lugn för att få fortsätta leka. Lär den att passivitet kan leda till aktivitet. Sluta medan ni har som roligast, det vill säga innan hunden ledsnar, så avslutar ni med en positiv känsla och en hund som längtar till nästa gång. 

Lycka till!