Hjälp - min hund är stressad!

09.04.2019

Hundar kan som oss människor också känna stress och precis som oss är det också olika vad man blir stressad av. Tex under och överstimulering samt positiva och negativa förväntningar och allt därtill. 

Stress behöver som ni säkert vet inte vara skadligt. Skadligt blir det först när vi går med det under en längre period och vi inte får möjlighet till återhämtning.

När det gäller positiv stress kan hunden tex ha en förväntan på att något kul ska hända. Man kanske ska ut och spåra med hunden och så fort selen och spårlinan kommer fram vet hunden vad som ska hända och den kanske blir hoppig, skäller och vill dra sig fram till spårstarten. Här handlar det alltså om positiv stress, hunden är bara glad och händer det någon gång ibland så kommer det absolut inte vara skadligt för hunden. Men är det en massa saker i hundens miljö som gör att den går upp i varv, att det alltid händer något tex mycket kurser, hetsig lek med andra hundar, långa stunder med boll/pinnkastning mm så kan även den här typen av stress skapa en stressad hund som ligger högt uppe i varv hela tiden. Så även om det är positivt från början kan det vändas till att bli negativt för hunden. Man måste ha en balans även till allt som är roligt.

Sen har vi negativ stress och här kan hunden ha en förväntan om att något jobbigt/obehagligt kommer hända tex hundmöten, veterinärbesök/besök hos hundfrisören, möten med människor, åka till nya platser mm.

Gemensamt för både positiv och negativ stress är att det inte är skadligt för hunden om det händer någon gång ibland och hunden får tillräckligt med återhämtning från händelsen.

En hund som har gått upp högt i stress kan behöva ta det lugnt i 1-2 dagar för att alla stresshormoner ska hinna gå tillbaka till normala nivåer.

Ni som läst förra blogginlägget vet att min yngsta hund Hector har haft problem med att han blev väldigt stressad i nya/bekanta miljöer som vi inte är i så ofta. Han har en positiv förväntan på alla dofter och att det kanske händer något kul men samtidigt gör alla intryck att det blir för mycket för honom och så stiger han i stress. Jag kan riktigt känna hur hans kropp laddar upp.

Har vi varit iväg och tränat och gjort något som tagit ganska hårt mentalt på honom tex kursat med andra hundar i en ny miljö så märker jag det på morgonpromenaden dagen efter att han fortfarande ligger lite högt i stress. Här skulle det vara dömt att misslyckas om jag placerade honom i stressfylld situation innan han fått landa ordentligt. Med andra ord så är promenaderna dagen efter en jobbig situation så fri från en massa intryck som det bara går.

Några vanliga symtom som en stressad hund kan visa:

  • Man kan uppleva att den är på tå och överreagerar, blir den glad så blir den jätte glad, blir den arg så blir den jätte arg och blir den rädd så blir den jätte rädd.
  • Dålig koncentration, har svårt att vara stilla, vankar av och an
  • Flåsar, piper, gnäller och upplevs som stirrig
  • Diarré
  • Gör utfall
  • Dricker/äter överdrivet mycket
  • Tillbaka dragen/hunden som stänger av. Dessa hundar är kanske de svåraste att se på att de faktiskt är stressade då de kan upplevas som lugna.

Här kommer några tips på hur du kan hjälpa din hund och hur jag har jobbat/jobbar med Hector.

  • Kanske lättare sagt än gjort - men se till att din hund får den aktivering som den behöver. Var ärlig mot dig själv. Får den för lite eller kanske för mycket av det goda?
  • Har du också en hund som Hector som lätt skapar förväntningar tex börjar gnälla i bilen när man närmar sig ett speciellt ställe. Åk till favorit stället men ta inte ut hunden. Parkera, vänta en stund och åk sedan därifrån igen. Bryt förväntan så hunden inte vet vad som kommer hända. Här gäller det dock att ha lite fingertoppskänsla och veta vad man har för hund. Väldigt osäkra/rädda hundar kan behöva veta exakt vad som ska hända för att inte braka ihop av stress.
  • Träna passivitet, sätt dig med hunden på en bänk eller sten i skogen och bara var tillsammans. Något jag gjort mycket med Hector är att jag bara stannar och står stilla. Är han lugn och tyst går vi vidare. Man kan börja med 20 sekunder och sedan när man märker att hunden förstår att när den är lugn får den fortsätta promenaden så kan du successivt börja öka på tiden. Med andra ord - när matte/husse står/sitter stilla ska man vara lugn, det är själva signalen för lung och ro. Detta har jag först börjat med i skogen där det är väldigt lugnt och nu plockar jag in det i allt svårare miljöer. Att låta hunden tugga på något kan hjälpa den att gå ner i varv.
  • Har du en hund som väldigt gärna vill ha ett högt tempo? Lär den gå långsamt och sätt signal på det. Börja träna i väldigt lätta miljöer och när du känner att hunden blir duktigare och duktigare plockar du ut träningen i allt svårare situationer.
  • Vissa hundar kan gå av sig stress och bli lugna av att bara få gå. Hector kan bli det om han får gå fot eller i långsamt tempo. Jag upplever att vissa hundar blir värre om det får fara och flänga runt i kopplet. Tränar du fot eller gå Långsamt så ska du såklart göra det med belöningar som hunden tycker om. Jag vet att det kan vara frustrerande med en stressad hund men att bli förbannad på den och kräva något som den inte klarar av kan faktiskt göra dina problem värre.
  • Vissa hundar kan behöva hjälp av ett kosttillskott. B-vitaminer och magnesium är nödvändigt och lugnande för det parasympatiska nervsystemet. Magnesium balanserar dessutom serotonin nivåer i kroppen (kroppens må bra hormon). Tryptofan är också bra, det är nödvändigt för att hjärnan ska producera serotonin. En stressad hund förburkar både B-vitaminer och magnesium och en brist på dessa kan leda till depression och mera stress. Jag har bra erfarenheter från ett kosttillskott som heter Max Relax (Trikem) och har du problem kan det vara värt att prova det tillsammans med träning såklart.
  • Sist men inte minst - se till att hunden får återhämtning efter en stressig situation.

Förvänta dig inte att problemen med stressen ska gå över efter någon veckas träning. Det kan ta tid så ha tålamod. Känner du att du inte kan eller orkar lösa problemet själv finns det många duktiga hundpsykologer som du kan ta hjälp av. Se bara till att de jobbar med positiva metoder. Att försöka bestraffa bort symtomen som stressen ger är väldigt kortsiktigt tänk och hjälper inte din hund.

Innan jag avslutar ska jag ge dig ett boktips om ämnet - Rädda, arga och stressade hundar av Anders Hallgren. En bra bok för dig som vill fördjupa dig i ämnet :) 

Kom ihåg att alla hundar är olika. Det som stressar en hund behöver inte stressa en annan. Vissa är jätte känsliga medan andra knappt verkar bry sig alls. Allt är individuellt. 


"Hundar är inte hela världen men de gör världen hel" okänd