Fria promenader

25.05.2021

Frihet. För mig är det viktigt att känna mig fri. Fri att kunna göra i stort sett som jag vill och när jag vill. Det är viktigt att jag känner att jag får uttrycka mig och göra sånt som jag mår bra av och ger mening till livet. Det finns inga statusprylar i hela världen som kan ersätta en äkta känsla av frihet som för mig också leder till lycka. 

Hundarna, eller djur i allmänhet, är så enkla när det kommer till det här. De bryr sig inte om alla prylar, om de har en ny eller gammal sele/halsband, hur mycket den kostade, vilken bil den åker i eller hur många titlar den har vunnit. Att ligga på en skön plats, kanske med solen i ansiktet eller någonstans i skuggan och bara ta in alla doftintryck som når dess nos kan vara ren och skär lycka för dem. Eller att få undersöka ett spännande spår på promenaden, att följa en ny stig eller kanske ta ett härligt bad i ett dike. 

När jag tittar på Hector tänker jag att han är en fri själ. Det är lika viktigt för honom som för mig att få känna frihet. Att ständigt ha krav på sig och aldrig få uttrycka sina känslor tror jag skapar olyckliga hundar. Självklart behöver vi lära hundarna att uppföra sig så att de inte skrämmer varken människor eller andra djur men jag tror också att det är viktigt att ge dem en paus ifrån alla krav och måsten lite då och då.

I vår vardag har jag infört fria promenader och det är främst morgonpromenaden som är fri i olika grader. Oftast har Hector en 15 meters långlina på sig som jag har fäst i ett midjebälte på mig själv. Det här gör att jag inte behöver gå och scanna av omgivningen och upptäckta vilda djur före honom. För om jag missar och är för sen med mitt Stanna eller Inkallning så är det värsta som kan hända att linan tar slut och stoppet är dämpat så det blir inte hårt för varken han eller mig.

På de här promenaderna tränar jag sällan om inte en situation kräver det förstås. Han får gå så fritt han kan i linan, stanna och nosa, kissa och undersöka saker så mycket han vill. Jag hänger på och njuter av stunden tillsammans med honom. Ibland bestämmer jag vägen och ibland får han bestämma helt och hållet hur promenaden ska se ut. På eftermiddagarna/kvällen går vi en promenad där vi oftast tränar på någonting och det tycker han också är roligt men jag ser att han behöver ha sin "frihet". Den är viktigt för honom och jag tror att det är viktigt för alla hundar. Som sagt, vi har regler och lagar i samhället som vi behöver följa så vi kan tyvärr inte ge dem frihet till 100% men vi kan göra så gott vi kan. Jag rekommenderar inte att du släpper din hund lös om du inte vet att den med väldigt stor sannolikhet kommer när du ropar på den. Tänk på att det finns hundrädda människor, andra hundar som inte uppskattar om det kommer fram en lös hund och för att inte tala om allt vilt och deras ungar den här årstiden. De ska absolut inte stressas av lösa hundar som vill jaga dem. Ha en långlina på om du är det minsta osäker.

Vad tycker din hund om? Kan du ge den mer frihet i vardagen och ett meningsfullare liv? Att bara få välja väg på promenaden kan ge stor effekt. I början kan de se lite förvånade ut men också väldigt lyckliga när de upptäcker att de får gå där de vill. 

Så detta är månadens övning, fria promenader. Testa lägg in det under någon av era promenader, det måste inte vara en lång om det inte funkar men försök låta hunden få vara hund, bara vara sig själv under någon stund av dagen utan en massa krav och förbud. Det förtjänar de <3