Fokus

29.10.2020

Denna övning går ut på att vi lär hunden att fokusera på något som vi ber den att fokusera på. Det kan vara ett föremål men även en uppgift.

Jag har tränat en del fokus när jag kört apportering med Hector och kanske framförallt när vi tränat markeringar. Då vill jag att han ska ha full koncentration på sin uppgift - dvs ha koll på vart apporterna som kastas landar. Jag kan även säga "Fokus" strax innan jag ska skicka honom på ett sök. När jag ser att han fokuserar och stänger ute allt annat och när nosvingarna börjar röra sig, ja då kommer min söksignal. I det faller blir belöningen för att han är fokuserad att få jobba.

Jag insåg även att jag hade stor nytta av fokusövningen nu när Hector går på rehab för en hälta och vi skulle göra stå övningar. Han ska stå upp och jag ska flytta på hans tassar så att han lägger lika mycket vikt på alla, samt att jag kan lyfta upp en eller två tassar och han ska då stå stilla och balansera på dem som står kvar i backen. För att få honom att vara helt stilla så gjorde vi fokusövningen samtidigt, och det funkade toppen 😊

Varför ska man träna fokus? Kan hunden fokusera på tex en godbit eller leksak en längre stund så kommer man senare kunna föra över detta till andra moment eller saker. Vi tränar helt enkelt upp hundens koncentrationsförmåga och självbehärskning och jag tror att den här träningen också är jättebra om man har en hund som har svårt att koncentrera sig, även i vardagen. Precis som att vi människor också behöver träna på att vara fokuserade på en sak för att bli effektiva och inte hålla på med hundra saker samtidigt, så tror jag att det även gäller hunden. Man kan också lägga in övningen vid tex klokippning och borstning om man har en hund med myror i rumpan och som inte har "tid" att stå stilla. 

Hur börjar man:

Jag föredrar att lägga godbiten/leksaken på golvet när jag lär in beteendet men vill du hellre ha det i handen så kan du såklart även göra det.

Har du tränat mycket med din hund på att den ska titta upp i dina ögon så fort du lägger fram en godbit så kan du få vara snabb i första steget med att belöna så att det blir tydligt för hunden vad du vill att den ska göra. Du vill att hunden ska fokusera på godbiten/leksaken och inte på dig.

  • Lägg ner en godbit/leksak en bit framför hunden. Det spelar ingen roll vilken position hunden är i, om den står, sitter, ligger - det väljer du själv. När den tittar på godbiten/leksaken ger du din belöningssignal (om du jobbar med det) eller säg Bra och tex varsågod och låt hunden ta. Repetera ca 5 ggr och kom ihåg att fånga rätt beteende dvs hunden ska ha fokus på det som ligger framför.
  • Lägg på en signal tex "Fokus", precis när du lägger ner godbiten/leksaken.
  • Öka successivt tiden som hunden ska vara fokuserad.
  • Störningssäkra beteendet. Testa tex att peta lite på hunden, håller den fortfarande blicken riktad på det du lagt fram så får den ta det. Ställ dig upp, gå runt lite, hoppa, peta mera på hunden och är den riktigt duktig kan du sätta fram en hand med godis i och se om hunden kan strunta i det. Godiset bör då ha samma värde som det som ligger framför hunden (samma med leksak) annars kan du belöna hunden med det den vill ha, dvs ge godiset/leksaken som du håller i handen om du vet att hunden tycker att det är bättre än det som ligger framför. Men kom ihåg att bara göra det om hunden är fokuserad på sin uppgift.

Först stör jag honom med en lika godbit som ligger framför.

Sen gör jag det svårare och tar fram en köttbulle.

  • För över din fokussignal till andra moment/situationer där du vill att hunden ska kunna fokusera, och det kan vara i princip som helst 😊

Hector håller koll på vart den kastade dummyn landade.

Vad gör jag om hunden tittar bort? Ja då gör vi helt enkelt om. Låt hunden få prova igen, ta bort godbiten/leksaken och vänta några sekunder och lägg sedan fram det igen. Misslyckas hunden gång på gång har du förmodligen gjort det för svårt och du behöver backa i träningen och köra korta pass. Samma sak gäller när du för över det till nya moment och situationer. Bara för att hunden kan stirra på en godbit hemma hur länge som helst så är det inte säkert att den kan göra det i en ny svår miljö eller ha fokus framåt innan ett sök i en ny miljö. Öka successivt tiden och svårighetsgraden och gör det helst separat så du vet vad det var som blev för svårt för hunden.

Kommer hunden aldrig mer kunna titta mig i ögonen när jag lägger fram en godbit/leksak? Jo det kommer den. Om du är tydlig med vad hunden ska göra så kommer den kunna skilja på när den ska titta upp på dig och när den ska fokusera på det du lagt fram. Jag säger som sagt "Fokus" när jag vill att hunden ska stirra på det jag lagt ut, säger jag däremot ingenting och inte heller pekar på föremålet så tittar Hector upp i mina ögon och frågar om han får ta. 

Lycka till!