Dogparkour

28.05.2020

Dogparkour är en aktivering där man bygger upp hundens balans, och den får använda en massa olika muskler som kanske inte används på en vanlig promenad där hunden bara går. Balansträning gör att hunden får bättre kroppskontroll och det ökar även hundens självförtroende samt ert samarbete, bara en sån sak!

Balansträning är en av min gamla hunds absoluta favorit aktiviteter. Fridolf blir 15,5 den 1 juni och på ganska kort tid har det börjat märkas ordentligt att han är gammal, men ändå är det här så viktig för honom. Det han gör idag är såklart väldigt enkelt och oftast sätter han bara upp framtassarna på något men ibland överraskar han genom att helt plötsligt stå på en sten och vänta på en godbit <3

Jag tror tyvärr att det här blir hans sista sommar och därför blir parkour månadens övning - en hyllning till min älskade hund och bästa vän. När jag tittar igenom de gamla bilderna gläds jag över våra fina minnen men drabbas också av en obeskrivlig sorg när jag inser att det kommer komma en dag när jag ska gå förbi en av "hans" stenar utan att se en glad liten farbror som står där med glittrande ögon. 

Kärleken har sitt pris, och det är sorg. Sorg över att behöva skiljas åt. Men medan vi lever ska vi älska och ta hand om våra hundar så som de älskar och tar hand om oss. Så ha roligt tillsammans med den här övningen, skratta, mys och njut av varandra. <3

Om din hund inte är van så kan du börja enkelt genom att locka upp den på något som inte är så jätte högt, antingen bara med framtassarna eller med hela kroppen. Börja med stabila underlag och lite större ytor och försvåra successivt med högre höjder, smalare ytor och olika underlag. Träna på stenar, stubbar, omkull fallna träd (om du låter hunden klättra på en rotvälta måste du vara med och kolla att den håller), lyktstolpar, snöpinnar (när de dyker upp igen), betongsuggor, parkbänkar ja allt du kan komma på och som är säkert för hunden. Du kan även låta den krypa under/genom saker. 

Var med och stötta hunden om det behövs och tvinga den inte till något om den inte vill. Var också försiktigt med valpar och unga hundar som är mjuka i skelettet att de inte hoppar ner från för höga höjder.

Lycka till!