Den viktiga självkänslan

19.06.2024

Visste du att det inte bara är vi människor som kan lida av dålig självkänsla utan även våra djur? Och i det här fallet tänker jag främst på hundar. Ibland kan faktiskt problembeteenden vara ett resultat av att hunden har en dålig självkänsla. 

Personlig utveckling är något som ligger mig varmt om hjärtat och jag strävar inte bara själv efter att utvecklas och jobba med mina inre demoner, utan jag tänker på samma sätt med Hector. Jag vill att han ska må så bra som det bara är möjligt och där är självkänslan en väldigt viktigt grund. Kanske känner du likadant för din hund?

Vad är då självkänsla? Jo, det är vad du känner för dig själv, vilken grundinställning du har, hur du är som person. Till skillnad från självförtroende som handlar om vad man gör.

Självkänslan kommer inifrån och vid en bra sådan vet man vem man är, man står upp för sig själv på ett sunt sätt och påverkas inte så lätt av andra individer. Ofta beskrivs hundar som har en god självkänsla som trygga individer och de uppskattas vanligtvis av andra att hänga med då de också får en känsla av trygghet.

Att ha en god självkänsla gör att man är bättre rustad för stress och motgångar i livet. Jag upplever också att ju bättre jag mår och känner mig i min kropp desto bättre självkänsla får jag, och det gäller i allra högsta grad även för hundar.

En hund med stark självkänsla kännetecknas bland annat av att den:

 • Upplever att den duger som den är oavsett hur den har presterat
 • Vågar utrycka sina åsikter och sätta sunda gränser
 • Tycker om att prova nya saker, ser utmaningar som möjligheter att lära sig
 • Kan be om ursäkt om det behövs
 • Vågar be om hjälp vid behov
 • Litar på sig själv

Har man däremot en dålig självkänsla så är det raka motsatsen, och man tenderar att övergeneralisera saker och förväntar sig det värsta. Man har ofta negativa tankar och känslor om sig själv och ser det som sanning. Givetvis blir man också mer sårbar för stress, oro, depression och ångest vid en dålig/låg självkänsla. 

En hund med låg självkänsla kännetecknas bland annat av att den:

 • Har negativa förväntningar på omgivningen
 • Känner sig orolig inför utmaningar och förändringar
 • Har svårt att anta nya utmaningar och känner stress
 • Har ett hävdelsebehov mot andra
 • Svårigheter att sätta rimliga gränser och kan ha undvikande beteenden
 • Har behov av att vara till lags

Hur kan vi då bygga upp hundens självkänsla?

Oavsett om du har en valp eller en vuxen hund så är självkänsla en färskvara och något som dels kan behöva byggas upp men också underhållas. Här kommer några viktiga punkter som kan tyckas självklara men är nog så viktiga:

 • Hunden behöver få känna sig älskad, sedd och respekterad i alla lägen. Att köra över hundens känslor i tex hanteringssamanhang eller i nya lite läskiga situationer kommer inte bygga självkänsla.
 • Hunden behöver få sina behov tillfredsställda. Som jag nämnde tidigare så påverkas vår självkänsla av hur vi känner oss i kroppen så kost och näringsintag behöver tillgodoses samt behovet av bra sömn och vila. Motion efter vad din hund behöver och att få umgås med familjemedlemmar och göra roliga saker tillsammans. Vad som är roligt ur din hunds perspektiv – det vet bara du.
 • Sänk pressen om du tenderar att ha höga krav. Självkänsla växer inte ur stress och press. Förstärkt och uppmuntra vardagliga saker som din hund gör bra och beröm ansträngningen och inte alltid resultatet.
 • Låt hunden få känna sig värdefull och behövd. För många hundar är det viktigt att få bidra med något i familjen, att dra sitt strå till stacken helt enkelt. Hector får bland annat bära hem tomma vattenhinkar ifrån landet när vi har vattnat, något som uppskattas mycket och får honom att se stolt och lite mallig ut när han går med den stora hinken i munnen 😉
 • Hjälp hunden till en god kroppskännedom och kroppskontroll. Kan uppnås bland annat med balansträning eller att gå långsamt i kuperad terräng i skogen.

Så din uppgift blir (om du vill) att fundera på vad som din hund tycker om? Vad är viktigt för den? Är det att få vara ifred eller att få ligga nära familjen? Att ligga och gnaga på ben i timmar? Att få använda nosen i spår eller sök? Att dra, slita, jobba hårt med kroppen? Hur tycker den om att leka? Vad vill den ha för godis och hur vill den ha det? Och vad har hunden får roll och uppgift i er familj? Känner den sig behövd och att den på något sätt är en tillgång?

Skrid till verket! Att bli sedd, förstådd och mött i sina behov är viktigt för självkänslan. Något som alla hundar förtjänar <3