Bryt & Tack!

08.02.2017

Valptiden är en spännande tid. Att få se valpen växa upp och bygga upp en relation till sin lilla kompis är en häftig upplevelse. Hector är min första valp, min andra hund kom till mig som tonåring 11 månader gammal. Något som jag noterat är hur lätt det är att fastna i Nej fällan. Valpen får varken göra det ena eller det andra och det är lätt att man känner sig tjatig. Jag vill njuta av valptiden för den är kort, väldigt kort. Snart har valpen blivit en busig tonåring och innan man hunnit blinka har det gått två år och vips så är den vuxen.

Eftersom jag tänkt jobba med apportering med min hund så vill jag inte gå och ta ifrån honom föremål hela tiden genom att bända upp munnen och bara ta. Dessutom riskerar man att få resursproblem och en hund som springer iväg från en när den har saker den egentligen inte får ha och det vill jag defentivit inte. Vid 8,5 vecka började jag därför träna på en släppsignal, sa Tack samtidigt som han fick en godbit och som den godisråtta han är så var det inga som helst problem att byta en tomte eller en kvist från julgranen mot en godbit. Vid 10 veckor kunde han släppa på Tack och efter det få en godbit eller leksak. Detta tänk har också gett apporteringen en skjuts framåt. Det blir roligt och trevligt att släppa saker till matte.

Nåja en inte så komplicerad del avklarad. Sen är det dom där "trevliga" raket busen när valpen verkar som helt blockerad och bara busar. Jag har lagt en bra passivitets grund med Hector där jag bara lugnt lägger mina händer på hans skuldror och håller honom. Vid normala fall lugnar han sig fort, han har en bra Off knapp. Men sen så finns det stunder då han blir som tokig och leker IPO hund och sitter fast i armen istället. Eller när han får för sig att rusa på min äldre hund och boxas. Går jag emellan är IPO hundendär igen. Det är (tack och lov) ganska få tillfällen då jag faktiskt behöver bryta honom. Tillfällen då en valp blir lite för vild och inte verkar riktigt kontaktbar är såklart ett helt vanligt beteende för valpar men inte alltid så kul för den som står i vägen. Som lösning på detta "problem" har jag lagt in en brytsignal som betyder avsluta direkt det du håller på med. Det tog inte så lång tid innan han kopplade Bryt med något gott eller kul och jag kunde börja testa signalen när IPO hunden var i farten och det med gott resultat.

Jag och mina hundar är ute och rör oss på en åker. Hector 4 månader springer av sig och verkar älska farten han själv skapar. Fridolf min äldre herre strosar runt och letar harpluttar i godan ro. Jag ser hur Hector gör en u-sväng och stannar till. Fryser i position och suger in Fridolf med blicken. Fridolf står stilla och avvaktar. Han vet att attacken kommer strax. Han möter min lugna blick och han vet att jag också ser. Snart skottar sig valpen iväg på långa ben med full fart mot min lilla farbror som förbereder sig genom att ställa sig lite med sidan till för att lindra smällen. Hectors blick är fokuserad på sitt mål jag är fullt medeveten om att han är svår att nå i dessa situationer. Metrarna fram till farbrorn minskar snabbt för den snabba valpen och ca en halv meter framför Fridolf avbryter han sin attack efter att ha hört mitt BRYT! Jag möts av en glad valp som fångar sin godbit i luften och som glatt fortsätter framåt bort från Fridolf på Framåt signal. Min lilla farbor verkar pusta ut och kan lugnt fortsätta sitt sökande efter sina harpluttar. En situation som hade kunnat bli en stor grej med mycket irritation från både min och Fridolfs sida avslutades väldigt odramatiskt tack vara ett litet ord.

Ibland när jag ser att det funkar får Fridolf själv säga ifrån men han är lite för snäll denna lilla farbror och det sitter ganska långt inne. Många gånger ber han mig att ta bort den lilla slyngeln. En bryt signal hjälper oss att avsluta en situation på ett bra sätt utan att vi behöver hamna i en konflikt. Det är väldigt lätt hänt att man som människa blir förbannad (vi är ju inte mer än människor) och jag känner att jag inte vill bli förbannad för en "smågrej". Med bryt ordet får hunden ett val. Han kan välja att avbryta och få något/göra något med mig eller så kommer jag att gå in och fysiskt plocka bort honom från situationen och så blir det en liten time out vid sidan om. Tråkigt om man är valp! Många kanske frågar sig varför man inte bara plockar bort hunden på en gång och mitt svar blir då att jag inte vill ha sånna konflikter så ofta. Jag vill göra det enkelt för mig och jag vill att vår relation ska vara trevlig och harmonisk. Det ska finnas ett förtroende för mig och framförallt så vill jag att han själv ska välja vilken konsekvens han vill ha. Trevligt med matte eller tråkig time out.

Tanken med Bryt är att hunden ska avsluta det den håller på med, sen spelar det inte så stor roll vad den gör men den ska avbryta och då kan det vara lättare att komma med vidare instruktioner med vad man vill att hunden ska göra istället eller ge den något som den kan få låta sin energi pysa ut på.

Det är inte alltid helt lätt med en busig valp och är det något jag hatar så är det att tjata ;) BRYT och Tack har gjort vår vardag enklare och gett mindre tjat. Ju roligare vi har tillsammans desto bättre blir relationen och vi har större förutsättningar att lyckas med svårare situationer som med största sannorlikhet kommer komma när lillen blir unghund.

Jag tror att livet delvis handlar om att välja sina strider.