Boosta kontakten!

27.04.2023

Hur ofta tar din hund kontakt med dig när ni är ute på promenad?

En hund som tar kontakt är lättare att kommunicera och samarbeta med än en hund som är intresserad av allt annat än en själv. Så denna månads övning går ut på att du ska boosta hundens kontakt med dig.

Börja enkelt och träna eventuellt på hemmaplan föst om hunden tycker att det är riktigt svårt. Träna inomhus och utomhus där det är störningsfritt. Träna först så att ni står näsa mot nos och helst av allt ska du vara tyst. Du kan börja med att leka upp hunden eller visa godbiten/leksaken som den ska jobba för och ta sedan undan och vänta tills hunden tittar upp på dig. Nöj dig med någon sekund i början och försök tajma med ett Bra! Eller ett klick om du jobbar med klicker så fort hunden tittar upp.

Träna även vid din sida så hunden måste vrida på huvudet för att kunna titta upp och sedan börjar ni träna på promenaderna. För att göra det enklare för hunden kan du välja ut 3-4 ställen där du alltid stannar och tränar, på så sätt kommer hunden ha en positiv förväntan på platsen och det kommer bli lättare att lyckas. Ett par repetitioner räcker innan ni går vidare. När det funkar bra kan du lägga till andra platser och håll även koll om hunden självmant, medan ni går, vänder sig om för att ta kontakt – belöna!

Om du tränar på olika ställen får du in naturliga störningar men du kan också lägga till egna störningar som tex en leksak eller godbit i handen som hunden ska välja bort för att sedan få. Gör det enkelt till en början och försvåra successivt. Ju duktigare hunden blir desto längre kan hunden få se på dig innan den får sin belöning.

Variera gärna dina belöningar så blir det roligare för hunden. Ibland kan det komma en godbit – och här går det att variera vilken sorts godbit det blir, ibland blir det lek – använd olika leksaker, något i miljön eller bara dig själv 😊, och ibland kan det bli klappar och kel samt beröm. Så lås dig inte vid att det alltid måste vara godis, att få nosa på en lyktstolpe kan också användas som belöning.

Innan du börjar med det här kan du försöka uppskatta hur många gånger din hund tittar på dig under en promenad. Träna sedan kontakt i en vecka och utvärdera – hur många gånger tar din hund spontant kontakt med dig nu?

Lycka till!